Porova pita

Potrebujemo:
25 dag gladke moke
12,5 dag masla
čajna žlička soli
jedilna žlička kisle smetane
rumenjak
50 dag pora
5 dag masla
1,5 kisle smetane
3 jajca
sol, poper
po okusu slanina ali šunka, približno 10 dag.

Za slano krhko testo zamesimo moko, maslo, rumenjak, sol in kislo smetano. Zgnetemo v gladko testo, ga zavijemo v alufolijo in damo najmanj za dve uri v hladilnik počivat. Medtem operemo in očistimo por, ga narežemo na ne pretanke trakove.

Pečico segrejemo na 190 °C. Jajca zmešamo s kislo smetano in mlekom ter začinimo. Por dušimo nekaj minut na maslu, nato ga ohladimo.
Testo razvaljamo približno 4 mm na debelo in z njim obložimo model, najbolje tistega za torte. Vanj zložimo por, nanj položimo koščke slanine ali šunke, prelijemo z jajčnim mlekom. Torto pečemo v prej ogreti pečici približno 45 minut, da dobi površina lepo rjavkasto barvo.

V jajčno mleko lahko naribamo tudi poljubni sir.

Ni komentarjev:

Objavite komentar