JUHE

ŠPARGLJEVA KREMNA JUHA
Potrebujemo:
2 stroka česna
piščančjo juho
pol litra kisle smetane
1 limona
2 čajni žlički masla
2 mali čebuli
približno 20 dag parmezana
kos popečenega kruha
malo popra
malo soli in timijana
šopek špargljev

Špargljem odrežemo vršičke in jih prihranimo.
Segrejemo maslo, na katerem popražimo nasekljano čebulo, česen in timijan, dodamo sol in poper. Dodamo nasekljane šparglje in juho ter vse skupaj kuhamo do mehkega, približno 20 minut.
Ko se juha malce ohladi vsebino zmiksamo, da zmes postane gladka in tekoča. Ponovno zavremo, dodamo vršičke špargljev, ki smo jih prej prihranili in pustimo, da vre približno še 5 minut. Odstavimo, dodamo kislo smetano, limonin sok in parmezan.
Postrežemo s popečenim kruhom.

Izredno dobro!


ČESNOVA KREMNA JUHA
Potrebujemo:
2 čebuli
1 por
5 cl mleka
1 žlička moke
žlico masla
pol litra zelenjavne osnove ali juho v kocki
poper v zrnu
10 strokov česna
manjši šopek peteršilja


Čebulo olupimo in grobo sesekljamo. Por očistimo in zrežemo na kolesca. Česen olupimo.
V loncu razpustimo maslo, na katerem popražimo sesekljano čebulo in narezan por - toliko, da postekleni.
Popraženo zelenjavo pomokamo, dodamo olupljen česen, na hitro premešamo in zalijemo z vročo zelenjavno osnovo. Kuhamo približno 20 minut.
Sestavine zmešamo z električnim mešalnikom v gladko zmes, prilijemo toliko mleka ali sladke smetane, da dobimo gosto, kremasto juho. Dodamo začimbe.


BUČNA JUHA S POPEČENIM KRUHKOM IN PARMEZANOM
Potrebujemo:
1 srednje veliko bučo
1 čebulo
2 l zelenjavne jušne osnove
2 žlici oljčnega olja
sesekljan peteršilj
vejica svežega majarona
1 rezina kruha
1 žlica naribanega parmezana
sol in poper


Bupo operemo, neolupljeno narežemo na kocke in skupaj s sesekljano čebulo popražimo na oljčnem olju, da malo porumeni.
Prelijemo s pripravljeno zelenjavno juho, solimo in popopramo. Skuhamo do mehkega, nato kremasto pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Opečemo rezino kruha, ki ga dodamo juhi tik predno postrežemo. Na koncu potresemo s sesekljanim peteršiljem in parmezanom.

RIBJA JUHA 
Potrebujemo: 
2 glavi lososa
manjši kos grdobine
file lososa ali kakšne druge ribe in 2 do 3 očiščene lignje
različne morske sadeže - školjke, rakce
jušno zelenjavo, sol, poper, belo vino

V vodo dodamo jušno zelenjavo in lososovi glavi ter skuhamo do mehkega (10-15 minut). Glavi poberemo ven, ju damo na večji krožnik, juho pa precedimo: poberemo ven tisto zelenjavo, ki jo želimo zadržati. 
Očistimo morske sadeže, fileje rib narežemo na manjše koščke.
Lososovi glavi oberemo - poberemo meso, kosti pa zavržemo.
Ponovno zavremo, v juho stresemo obrano meso glav in koščke filejev in morske sadeže ter kuhamo ponovno približno 15 minut. Tik predno odstavimo dodamo suho belo vino in olivno olje, solimo in popramo po okusu.

Posebej skuhamo riž in ga ponudimo ob juhi.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar